Aangepast pony- of paardrijden

Aangepast pony- of paardrijden

SPGOB verzorgt lessen voor kinderen en volwassenen met een beperking

Vind jij paarden en pony's leuk? Wil je komen paardrijden, knuffelen, poetsen? Wat houdt je tegen?!
Werkt je lijf niet helemaal mee? Laten we kijken wat voor jou mogelijk is. Misschien wel meer dan je denkt! We dagen je uit. 

Sporten is leuk en gezond. Als je toevallig een fysieke of verstandelijke handicap hebt, is bewegen en sporten vaak nog belangrijker dan voor andere mensen. Dus kom op!

Misschien is het niet zo leuk om (meteen) mee te doen met het standaard lesprogramma.  In die groepslessen zijn de mogelijkheden beperkt om ruiters op een eigen manier te leren paardrijden.  Gelukkig zijn er ook nog de lessen van de SPGOB. Daar  kun je les op maat krijgen: aangepast aan jouw mogelijkheden en leertempo .

De SPGOB instructeurs zijn speciaal opgeleid om mensen met een beperking te helpen paardrijden. 

Van sporten word je sterk

Sporten en bewegen maakt je lichaam sterker.  Het is goed voor je spieren, ademhaling en bloedsomloop. Je krijgt meer uithoudingsvermogen, meer balans en een betere houding.
Sporten en bewegen maakt je geest sterker. Je traint niet alleen je spieren maar ook je hersenen. Luisteren. Kijken. Voelen. Reageren. Concentreren. Doorzetten.  Overwinnen.
Sporten met een paard of pony is extra bijzonder.  Paarden en pony's zijn slim. Ze voelen hoe jij je voelt en luisteren naar je stem.  Manegepaarden en manegepony's zijn vriendelijk en helpen je. Ze vertellen je of je het goed doet. Als je ontspannen en duidelijke hulpen geeft, dan doen ze braaf wat je vraagt. Als je het niet goed doet, dan laten ze dat ook merken. Samen zijn jullie groot en sterk! 
Van samen paardrijden  leer je nog veel meer. In de groepsles rijd je samen met andere mensen. Soms rijd je naast elkaar. Soms rijd je achter elkaar.  Voorkom botsingen. Let op de commando's en let op elkaar! Soms kun jij iemand helpen. En soms helpt iemand jou. Zo gaat dat. Bij een buitenrit kun je samen lekker kletsen. Misschien maak je wel vrienden. Dan kunnen jullie ook voor en na  de les gezellig samen praten. Over paarden natuurlijk. En over andere dingen.

Over Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Brabant

Hoe word ik lid van SPGOB?

Dat is makkelijk: 
  1. Meld je aan bij de manege, een instructeur of één van de SPGOB bestuursleden. 
  2. Je krijgt dan een inschrijfformulier.
  3. Vul het formulier in.
  4. Lever het formulier in bij een instructeur.

We wensen je veel rijplezier!


kledingtips
voor je eerste rijles?

Klik hier

Wat is SPGOB?

Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost-Brabant (SPGOB) heeft tot doel de gehandicapte ruiters op verantwoorde wijze te laten paardrijden. We bieden deskundige begeleiding van een FPG-instructeur. Indien nodig schakelen we een fysiotherapeut in die bij de stichting is aangesloten. 

SPGOB is aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG). De FPG is een overkoepelende organisatie die via de aangesloten verenigingen en stichtingen paardrijden voor mensen met een handicap mogelijk maakt. FPG verzorgt de opleidingen tot instructeur paardrijden gehandicapten. Verder organiseert FPG ook ruiterkampen, informatiedagen, etc.

Wat doet SPGOB voor leden?

  • SPGOB verzorgt wekelijks paardrijlessen en ponyrijlessen. ’s Winters oefenen we binnen in de manege.  ’s Zomers maken we buitenritten.
  • In maart is er een concours-avond waar wordt gereden om de wisselbeker en vele andere mooie prijzen. De deelname is gratis.
  • Begin juni organiseert SPGOB een ruiterdag waarvoor je je kunt opgeven.
  • Ieder SPGOB-lid ontvangt begin februari een leuke paardenkrant. Daarin staan leuke, leerzame en informatieve dingen over paarden en pony’s en over SPGOB.

Share by: